Preparare
Apa oxigenată se formează prin reacţia hidrogenului atomic cu o moleculă de oxigen:
2H + O2 H2O2
- Acţiunea apei acidulate asupra peroxizilor
Na2O2 + 2H2O 2NaOH + H2O2
BaO2 + 2H2O Ba(OH)2 + H2O2
- Acţiunea apei asupra persărurilor şi peroxoacizilor
(NH4)2S2O8 + 2H2O (NH4)2SO4 + H2SO4 + H2O2
Peracizii reacţionează similar:
H2SO5 + H2O H2SO4 + H2O2
Electroliza H2SO4 sau (NH4)2SO4 conduce la formarea peroxoacidului sau peroxosării care, prin hidroliză, vor forma H2O2.
- Oxidarea alchilhidroantrachinonelor cu aer la 30–600C
Structura:
Structura apei oxigenate este spaţială :
Proprietăţi fizice
- Este un lichid incolor, siropos
- In strat gros are culoarea albăstruie
- Se amestecă cu apa în orice proporţie, cu degajare de căldură
- Este solubilă în alcool şi eter
- Utilizarea sa ca solvent este limitată datorită caracterului puternic oxidant şi instabilităţii moleculei
- În soluţie, ionizează în două etape, fiind un acid slab:
H2O2 + H2O ↔ H3O+ + HO2– Pk1 = 11,2
HO2– + H2O ↔ H3O+ + O22- Pk2 = 25
Proprietăţi chimice
Apa oxigenată este instabilă, descompunându–se lent, în apă şi oxigen, cu degajare de căldură:
2H2O2 2H2O + O2
Apa oxigenată reacţionează ca agent oxidant sau agent reducător, în mediu acid, alcalin si neutru.
- Caracterul oxidant al apei oxigenate
a) În mediu acid
Apa oxigenată îşi manifestă acţiunea oxidantă prin molecula sa nedisociată, când ionul O22- fiind blocat, se reduce mai uşor.
Oxidează:
Fe2+ la Fe3+; SO32- la SO42-; S2– la HSO4– ;I– la I2; NO2– la NO3– ; AsO33- la AsO43-;
[Fe(CN)6]4– la [Fe(CN)6]3–:
2FeSO4 + H2O2 + H2SO4 Fe2(SO4)3 + 2H2O
Na2S + 4H2O2 + H2SO4 2NaHSO4 + 4H2O
2KI + H2O2 + H2SO4 I2 + K2SO4 + 2H2O ( reacţie folosită la dozarea iodometrică a H2O2)
2K4[Fe(CN)6] + H2O2 + H2SO4 2K3[Fe(CN)6] + K2SO4 + 2H2O
2K3[Fe(CN)6] + 3FeCl2 → Fe3[Fe(CN)6]2 + 6KCl
Albastru de Turnbull
b). În mediu alcalin
Apa oxigenată îşi manifestă acţiunea sa oxidantă prin oxigenul activ pe care–l pune în libertate.
Oxidează:
Mn2+ la Mn4+; Fe2+ la Fe3+ :
MnSO4 + H2O2 + 2NH4OH MnO2·H2O + H2O + (NH4)2SO4
2MnSO4 + H2O2 + 4KOH O = + 3H2O + 2K2SO4 – (Mn2O3 se poate scrie Mn2+ O . Mn4+ O2 )
2. Caracterul reducător al apei oxigenate se manifestă faţă de oxidanţi mai puternici decât H2O2.
a). În mediu acid
Reduce:
Mn7+ la Mn2+; MnO2 la Mn2+ :
2KMnO4 + 5H2O2 + 3H 2SO4 2MnSO4 + K2SO4 + 8H2O + 5O2
MnO2 + H2O2 + H2SO4 MnSO4 + 2H2O + O2
b) În mediu neutru
Reduce :
O3 la O2–; Ag2O la Ag; HgO la Hg; NaOCl la NaCl;
O3 + H2O2 H2O + 2O2
Ag2O + H2O2 2Ag + O2 + H2O
NaOCl + H2O2 NaCl + O2 + H2O
c). În mediu alcalin
Reduce:
Permanganatul la manganat sau manganit, fericianura la ferocianură:
2K3[Fe(CN)6] + H2O2 + 2KOH 2K4[Fe(CN)6] + O2 + 2H2O
– Apa oxigenată reacţionează cu unii oxizi şi hidroxizi, formând peroxizi, care pot fi consideraţi ca săruri ale apei oxigenate.
Formează două feluri de săruri, după cum sunt înlocuiţi unul sau ambii atomi de hidrogen (MHO2; M2O2 ).
– Apa oxigenată reacţionează cu unele anhidride: SO3, B2O3, P2O5, N2O5, formând peroxoacizi:
SO3 + H2O2 H2SO5 (acidul peroxomonosulfuric sau acidul lui Caro)
P2O5 + 2H2O2 + H2O 2H3PO5 (acid peroxofosforic)
În mod similar, cu acizii oxigenaţi formează tot peroxoacizi:
H2SO4 + H2O2 H2SO5 + H2O
– Peroxidul de hidrogen reacţionează cu K2Cr2O7 (sau cu orice alt compus de Cr 6+) în mediu acid, neutru sau alcalin formând combinaţii peroxidice a căror structură depinde de pH şi de concentraţia în crom.
De exemplu:
Cr2O72-+ 2H+ + 4H2O2 2CrO(O2)2 + 5H2O
– Apa oxigenată formează combinaţii de adiţie cu unele substanţe organice, dintre care mai importantă este cea cu ureea:
CO(NH2)2 +H2O2 CO(NH2)2·H2O2 (aduct molecular)
ÎNTREBUINŢĂRI
Apa oxigenată este livrată în comerţ sub formă de soluţie apoasă cu concentraţia de 30% H2O2, denumită perhidrol.
In F.R.X este prezentată la Monografia “Solutio hydrogenii peroxydi concentrata”.
În farmacii se eliberează o soluţie de 3% H2O2 (10% în volume) cu denumirea de apă oxigenată preparată ex temporae.
Soluţia este folosită ca dezodorizant, antiseptic şi hemostatic local.
Combate ulcerul stomacal, inflamaţiile pielii şi ale mucoaselor.
Puterea dezinfectată a apei oxigenate este mărită prin adăugare de aqua lauro cerasi (apă de migdale amare).
La întrebuinţare, este indicată neutralizarea ei cu borat de sodiu.
Neutralizarea trebuie făcută în momentul întrebuinţării, deoarece apa oxigenată astfel tratată se descompune uşor (mediu alcalin).