Crioscopia = una dintre cele mai simple metode de obţinere de informaţii asupra proprietăţilor osmotic ale soluţiilor.

Temperatura la care începe solidificarea soluţiei se numeşte punct crioscopic , iar cea la care se termină acest process – punct criohidratic (pt sol. saturate şi lichidele pure, aceste două temperature sunt identice)

Image

Suprafuziunea– starea în care se află un lichid la o temperatură inferioară temperaturii de solidificare, fără ca aceasta să fie în stare solidă.

Crioscopul Beckmann

-are rolul de a micşora temperatura soluţiei de studiat, în mod constant şi lent şi de a realize starea de suprafuziune a soluţiei de analizat .

Pt realizarea răcirii, crioscopul este prevăzut cu un vas A(din sticlă) cu diamentrul de 15 cm, în care se introduce două eprubete din sticlă coaxial, cu diamentre diferite. Eprubeta 2 are 2 braţe laterale şi un dop perforat, care trece prin central său şi prin care se introduce în interior – termometrul Beckmann. Starea de suprafuziune se realizează agitânt soluţia cu ajutorul unei bare magnetice 3, antrenată în mişcare de rotaţie de către un magnet 4, sub formă de potcoavă. Magnetul este fixat pe axul unui motor electric, alimentat la reţeaua de current alternative de 220 V si 50 Hz.

Reclame