Operatia de indepartare partiala sau totala a umiditatii dintr-un produs solid, lichid, gazos. Produse supuse uscarii: subst medicamentoase si auxiliare, produse vegetale, preparate in etapele intermediare ale fabricarii medicamentelor(ex granule)

Obiective: asigurarea conservarii unor subst sau prod vegetale, usurinta la manipulare si transport, obt unor preparate farmaceutice, usurarea op de pulverizare, posibilitatea prelucrarii unor subst, faza in obtinerea unor forme farmaceutice(ex uscarea granulelor, uscarea filmului de acoperire la comprimate)

Metode:

1. prin convectie*se realizeaza cu ajutorul unui curent de aer uscat(cedeaza calorii produselor cu care vine in contact, preia vapori de apa din produs(ETUVE, duplapuri uscatoare, uscatoare cu banda transportatoare. Principiu: Produsul de uscat(pulbere de SM) este asezat in strat subtire pe rafturi sau pe banda transportatoare unde vine in contact cu curentul de aer cald.Uscatoarea prin fluidizare principiu: antrenarea produsului de uscat intr-un curent de aer cald de jos in sus. Uscatoare pt produse lichide echipament:atomizor, nebulizator. Princ: uscarea are loc prin evaporarea solventului(apei)dintr-o solutie de SM dispersata sub presiune ca aerosol fin intr-un curent de aer cald

2. Prin conductie: se realizeaza prin punerea in contact a produsului umed cu o suprafata incalzita. Principiu: lichidul este antrenat in strat subtire pe suprafata incalzita, cand va fi evaporat rapid, pulberea de SM se colecteaza

3. Prin radiatii(utilizeaza energia indusa de radiatii, radiatii IR:priduse cu lampi de incandescenta , microunde

Usc prin congelare(liofilizare, ciodesicare

la presiune scazute(vid) gheata poate sublima, trecand direct in stare de vapori. Solutii paste care contin SM sunt supuse congelarii, urmata de evaporarea apei directla presiune scazuta. Rezulta produs solis (SM) uscat, poros, ce ocupa acelasi volum ca solutia pasta initiala.

Reclame